Vanhan salaojajärjestelmän tarkastus ja uuden salaojan asennus – Huomioi nämä asiat
Ennen 90-lukua rakennettujen salaojat tulevat pian elinkaarensa päähän. Vanhat salaojat kestävät noin 30 vuotta ja monet kodin sisäilma- sekä kosteusongelmat voivat johtua juurikin toimimattomasta salaojasta. Nyt on oikea hetki tarkastella, onko taloyhtiössä tai omakotitalossa havaittavissa tiettyjä ongelmia.
Tässä artikkelissa esittelemme salaojien tärkeyttä sekä 4 merkkiä siitä, voiko salaojassa olla vaurioita. Lisäksi kerromme kuinka salaojan asennus tehdään ja mitä asioita siinä tulee huomioida.

Miksi salaoja tarvitaan ja miten salaojaputki toimii?
Salaojan tarkoitus on pitää talon perustukset kuivina ja estää maasta ylöspäin nousevan kosteuden pääseminen rakenteisiin. Kosteus muodostaa kasvupaikan homeelle ja mikrobeille, jotka aiheuttavat kosteus- ja sisäilmaongelmia. Salaojat ovat erittäin tärkeitä varsinkin korkean pohjaveden alueilla, jotta talon sokkeli pysyy kuivana. Talossa on oltava lisäksi erillinen sadevesijärjestelmä, eikä katolta saa ohjata vettä suoraan salaojaan. Salaojat keräävät myös jonkin verran pintavesiä, kuten sulavaa lunta.
Salaojaputket valmistetaan yleensä muovista ja niissä on reikiä, joiden kautta putket keräävät ympäröivät vedet sisäänsä. Salaojaputket kiertävät koko rakennuksen ja putket asennetaan talon perustusten alapuolelle. Salaojajärjestelmän tarkoitus on ohjata vesi poispäin rakennuksesta, joten putket asennetaan kallistumaan alas.

4 merkkiä siitä, että vanhassa salaojassa voi olla vikaa
Toimiiko salaoja huonosti? Tarkastele seuraavia asioita pihalla ja sisällä talossa, selvittääksesi mistä ongelma johtuu:
1. Salaojan vesi on liian korkealla
Salaojien tarkastuskaivot auttavat selvittämään, onko veden pinta liian korkealla. Mikäli veden pinta on liian korkealla, ei salaojajärjestelmä poista vettä riittävän hyvin. Tarvittaessa ylimääräinen vesi pitää pumpata pois sadevesikaivoon.
Vanhan rakennuksen suuri ongelma on usein siinä, että salaojaputket ovat materiaalilta tiiliä tai liian pieniä. Nämä salaojaputket ovat eivät täytä nykypäivän standardeja, joten ne tukkeutuvat helposti.
2. Sadevedet kerääntyvät talon lähelle
Mikäli vedet kerääntyvät rakennuksen vierustalla selkeisiin paikkoihin, voi se tarkoittaa salaojan sepelikerroksen olevan liian ohut tai huonosti aseteltu. Vääränlainen maa-aines tai huonosti asetettu sepeli voi aiheuttaa myös salaojaputkien notkahtamista, mikä puolestaan voi johtaa salaojien tukkeutumiseen ja estää veden ulostulon.
Sinun kannattaa tarkistaa, onko talon lähellä maanpinnan halkeamia tai painaumia. Muutokset maanpinnassa viittaavat siihen, että sadevedet ohjautuvat perustusten alle ja aiheuttavat kosteusongelmia.
3. Sokkelissa on värimuutoksia tai kalkkia
Kalkki tai värimuutokset rakennuksen tai talon perustusten kyljessä ovat selkeitä merkkejä siitä, että kosteus on päässyt nousemaan talon rakenteisiin. Kosteusongelmaan kannattaa puuttua heti, jotta se ei pääse leviämään muualle rakennukseen. Myös kosteusmittari voi paljastaa piilevän kosteuden.
4. Näkyvät home- ja mikrobivauriot tai epämiellyttävä haju
Oletko huomannut hometta esimerkiksi talon alapohjassa tai haiseeko kellarissa kostealta ja tunkkaiselta. Kyseessä voi olla kosteus- tai sisäilmaongelma ja sinun tulee ottaa yhteys ammattilaiseen heti, jos havaitset näkyvää hometta.

Salaojan asennus – Näin salaojituksen tekeminen etenee
Kun suunnittelet salaojaremontin tekemistä, on tärkeää pyytää ammattilaiset tarkastamaan nykyisen salaojajärjestelmän kunto. Uuden salaojan asennuksessa on tärkeää kiinnittää huomiota vanhoihin ongelmakohtiin ja niiden ratkaisuun.
Suunnittelu ja huomiot ennen salaojan asennusta
Salaojan teko alkaa sopivan kosteussulun määrittämisellä. Sokkelin ulkopintaan täytyy asettaa sopiva vedeneristys, kuten patolevy. Jos veden paine on suuri, käytetään veden eristykseen esimerkiksi bitiumikremiä. Oikean vedeneristyksen valinta kannattaa selvittää aina ammattilaisen avulla.
Onko salaoja liitetty osaksi kunnallista hulevesijärjestelmää vai ohjataanko vedet ojaan? Tontille voidaan tarvittaessa myös rakentaa imeytyskenttä. Ennen kaivuutöiden aloittamista tulee selvittää tontin muiden putkien, kuten vesi- ja viemäriputkien sekä sähkökaapeleiden sijainti.
Kaivuutyöt ja vanhan salaojajärjestelmän poisto
Rakennuksen ympärys tulee kaivaa auki ja aina anturan alapinnan alapuolelle asti. Salaojaputket täytyy sijoittaa talon perustusten alle ja riittävän alas, jotta kosteus ei pääse siirtymään rakenteisiin. Kaivuutöiden aikana voidaan lisäksi selvittää perustusten kunto. Tarvittaessa vanhat salaojat poistetaan huolellisesti ja myös maaperään voidaan tehdä korjauksia.
Kaivannosta kannattaa tehdä vähintään 20 cm leveämpi kuin salaojaputkien leveys, jotta putket on helpompi liittää kiinni toisiinsa.
Eristyksen ja salaojan asennus
Kun tarvittavat kaivuutyöt on tehty, asennetaan pohjalle suodatinkangas ja perustusten päälle patolevy tai muu kosteussulku. Salaojitus tehdään koko rakennuksen ympäri ja putkiston käännöksiin tai rakennuksen kulmiin asennetaan tarkastuskaivot. Myös sadevesijärjestelmä on hyvä tehdä salaojituksen yhteydessä.
Salaojan asennuksen yhteydessä on erittäin tärkeää tehdä sopiva routaeristys, joka estää maanpinnan routimisen ja salaojan jäätymisen sekä liikkumisen. Routaeristyslevyt asennetaan yleensä noin puolen metrin syvyyteen maan pinnasta. Lisäksi vaakaroutaeristys asennetaan tilanteissa, joissa anturan peittosyvyys on alle puoli metriä maan pinnasta.
Sepelin valinta ja salaojan täyttö
Salaojien asentamisen jälkeen putket ja niiden ympäristö peitetään sepelillä. Sepeliä asennetaan salaojaputken pohjasta aina maan pintaan asti. Sepelin päälle voidaan asentaa myös mursketta tai soraa, joka auttaa vettä virtaamaan oikeaan suuntaan. Maaperä pitää myös tiivistää, jotta siihen ei synny painaumia.
Salaojan asennus Par-kaivuun ammattilaisten avulla
Haluatko aikaa kestävät salaojaputket vaivattomasti ja helposti? Käänny Par-kaivuun puoleen. Toteutamme salaojajärjestelmän taloyhtiöille ja yksityisille omakotitaloille. Jos suunnittelet omakotitalon rakentamista, kannattaa salaojan asennus huomioida heti rakentamisen alkuvaiheessa.
Teemme salaojaremontin koko taloyhtiöön Turun ja Paraisten sekä koko Varsinais-Suomen alueella. Kun huomaat pientaloyhtiössä rakenteellisen ongelman, voi se koskea taloyhtiön muitakin asuntoja. Älä viivyttele vaan, ota yhteyttä Par-kaivuuseen.